فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 21
|
  • امیدوار رضایی* صفحات 116-117
  • صفحات 118-120

    از مهم ترین اصول و ارزش های انسانی و اسلامی، رعایت عدالت در مراقبت ها و ارایه خدمات سلامت است. عدالت در سلامت به معنی برخورداری آحاد مردم از وضعیت مطلوب سلامت است. در این خلاصه سیاستی، راهبردهای تحقق عدالت در سلامت و رصد آن با رویکرد تعیین کننده های اجتماعی سلامت و براساس سیاست های کلی سلامت، در سه بخش به شرح زیر ارایه شده است:1. سیاست ها و راهبردهای پیشگیری، مراقبت، درمان و آموزش و پژوهش علوم سلامت؛ 2. سیاست ها و راهبردهای توانمندسازی و مشارکت دادن جامعه درفرایند مدیریت سلامت؛ 3. سیاست ها و راهبردهای تقویت، هماهنگی و همکاری های بین بخشی.

    کلیدواژگان: خدمات سلامت، سیاست گذاری، مراقبت سلامتی
  • صفحات 121-122

    گسترش شبکه بهداشتی درمانی کشور با رویکرد تضمین برخورداری عادلانه آحاد جامعه از مراقبت های اولیه بهداشتی درمانی، با اولویت مناطق روستایی و محروم کشور شروع و استمرار یافته است. با توجه به تجربه درخشان نقش آفرینی شبکه در همه گیری اخیر ویروس کرونا، و احتمال بالای بروز مجدد و موارد مشابه، شایسته است این نظام عادلانه، پاسخگو و شفاف، توسعه، ارتقا و تعمیق یافته و روزآمد شود. به همین منظور، اصول و اقدامات زیر باید در نظر گرفته شوند: تعهد اعتقادی، اخلاقی و سیاسی مسیولان نسبت به شبکه بهداشتی درمانی، رصد کلان نظام سلامت، ارتقای آموزشگاه های بهورزی، تحکیم جایگاه شغلی بهورزان، تاکید بر حوزه های ضروری سلامت، گسترش شبکه بهداشتی درمانی، تجهیز شبکه بهداشتی درمانی، تقویت برنامه رابطان بهداشتی، نظارت بر عملکرد در تمام سطوح شبکه بهداشتی درمانی، ابتنای نظام اقتصاد مقاومتی سلامت برپایه شبکه بهداشتی درمانی، ارتقای نظام آموزش عالی سلامت، ادغام پژوهش های سلامت در شبکه بهداشتی درمانی، تامین استقلال مالی و اداری.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، خدمات بهداشتی درمانی، سیاست بهداشت
  • علیرضا اولیایی منش*، امیرحسین تکیان صفحات 123-130
    زمینه و هدف

    توجه به مقوله مساله اجتماعی از دیرباز مورد توجه همه جوامع بشری بوده و هست. اما به این نکته توجه نشده است که هر یک از خرده نظام های نظام کلان اجتماعی می توانند خود ایجادکننده مسایل اجتماعی باشند. این مطالعه با هدف پیش درآمدی بر واژه شناسی مسایل اجتماعی و مصادیق آن در نظام سلامت انجام شد.

    روش

    این مطالعه، مروری تشریحی بود که در بازه سال های 2000 تا 2019 انجام شد. جهت جستجوی مقالات، کلیدواژه های مرتبط به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفت و پس از اعمال معیارهای ورود و خروج مقالات، 58 مقاله به پژوهش وارد شد.

    یافته ها

    هنوز تعریف مشخص و واحدی برای پدیده مسئله اجتماعی نظام سلامت به عنوان یک خرده نظام از نظام کلان اجتماعی وجود ندارد. برخی مطالعات به بیان تاثیر مسایل اجتماعی بر سلامت افراد پرداخته اند. در نهایت با اتکا به تعریف مسایل اجتماعی در نظام سلامت، مصادیق تعارض منافع، عدم شفافیت، تقاضای القایی، فساد و مخاطرات اخلاقی توسط پژوهشگران به عنوان مسایل اجتماعی نظام سلامت برشمرده شدند.

    نتیجه گیری

    نظام سلامت به عنوان یک خرده نظام اجتماعی با اتخاذ سیاست های نادرست و یا اجرای نادرست سیاست ها، خود می تواند باعث ایجاد مسایل اجتماعی شود و تحقق عدالت در سلامت را با چالش های قدرتمند مواجه نماید. با شناخت مسایل اجتماعی در خرده نظام های اجتماعی و مدیریت آن ها، می توان انتظار داشت نشاط، سلامت و سرمایه و در نهایت رفاه اجتماعی جامعه افزایش یابد و حرکت هدفمند به سوی عدالت، شدنی و امکان پذیر گردد.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، عدالت اجتماعی، مشکلات اجتماعی
  • سید علیرضا مرندی* صفحات 131-140
    زمینه و هدف

    عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر سلامت، ریشه بی عدالتی ها در تامین سلامت افراد جامعه می باشند. این عوامل، در ابتلابه بیماری های واگیر و غیرواگیر جامعه نقش دارند. عوامل بیولوژیک و ژنتیک فقط در حد 15 درصد، نظام سلامت در حدود 25 درصد و عوامل اجتماعی در 50 درصد و در تعدادی از مطالعات، 75 درصد در سلامت افراد تاثیرگذارند. در این نوشتار، تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت مورد بحث قرار می گیرد.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه مروری با استفاده از منابع معتبر داخلی و بین المللی و ثبت دیدگاه ها و تجربیات نویسنده می باشد.

    یافته ها

    عوامل اجتماعی شامل عوامل اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی، اجتماعی و سیاسی است. سلامت مردم خیلی بیش از آنکه به مراقبت های پزشکی متکی باشد به عوامل و پدیده های اجتماعی ارتباط دارد. تاثیر عوامل عدیده اجتماعی در امر سلامت جوامع مختلف متفاوت بوده و در نتیجه شاخص های سلامت در بین کشورها و حتی در درون کشورها اختلاف فاحشی دارند. چندین راهکارهای برای کنترل عوامل موثر بر سلامت پیشنهاد می گردد: کنترل بیماری های کشنده و اصلاح سیستم سلامت، برخورد با فقر، بهبود بخشیدن شرایطی که مردم در آن زندگی و کار می کنند، اولویت هزینه در سلامت در مقایسه با تکنولوژی پیچیده پزشکی، لزوم برنامه ریزی و نظارت بر بخش خصوصی.

    نتیجه گیری

    برای تامین عدالت در سلامت انجام دو اقدام ضروری به نظر می رسد. احیا و توسعه شبکه بهداشتی درمانی کشور و پرداختن هر چه بیشتر به عوامل اجتماعی سلامت که سهم حداقل 50 درصدی در ارتقای سلامت جامعه و افراد دارد. اجرایی کردن این دو اقدام بسیار ارزشمند که موجب استقرار عدالت در سلامت می شود، نیازمند عزم ملی، مشارکت مردم و همکاری های بین بخشی است.

    کلیدواژگان: سلامت، عدالت، عوامل اجتماعی
  • حسین ملک افضلی*، بهار ملک افضلی صفحات 141-154
    زمینه و هدف

    رسیدن به هدف سلامت برای همه یا پوشش همگانی سلامت بدون تحقق عدالت در سلامت میسر نیست. عدالت در سلامت به معنی کاهش یا حذف آن دسته از نابرابری های سلامت است که قابل اجتناب می باشند و در واقع این عوامل در بین اقشار جامعه به صورت ناعادلانه توزیع شده اند. در این مقاله، مهم ترین عوامل مرتبط با عدالت در سلامت و نیز شاخص های آن ارایه می شود.

    روش

    69 شاخص که با همکاری نهادهای مرتبط تبیین شده و به تایید ریاست محترم جمهور رسیده اند، معرفی شده اند.

    یافته ها

    مهم ترین این عوامل عبارتند از: فقر، تبعیض، نداشتن شغل مناسب، نداشتن درآمد کافی، بی سوادی و کم سوادی، نداشتن مسکن و محل کار مناسب، عدم برخورداری از محیط زیست پاک و ایمن، عدم برخورداری از خدمات سلامت کارآمد و قابل تحمل از نظر هزینه، عدم مراعات اخلاق حرفه ای و اسلامی و پاسخگویی در فرآیند دریافت خدمات سلامت، حکمرانی نامناسب در نظام سلامت، عدم برخورداری از امنیت و ایمنی غذایی، عدم برخورداری از حمایت های اجتماعی و عدم برخورداری از امکان استفاده از حمل و نقل مناسب.
    بدین ترتیب در ارزیابی عدالت در سلامت و از آن مهم تر اقدام برای کاهش یا رفع بی عدالتی لازم است شاخص های اندازه گیری عدالت در سلامت علاوه بر عرصه سلامت، عرصه های تعیین کننده های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را نیز شامل شود و به تفکیک متغیرهایی چون جنس، محل سکونت، گروه های اقتصادی و اجتماعی و غیره بیان شوند تا با مشارکت مردم و همکاری سایر نهادهای دولتی و غیردولتی بتوان به کاهش یا رفع آن اقدام کرد.

    نتیجه گیری

    از 69 شاخص مصوب، 38 شاخص مربوط به حیطه سلامت، 12 شاخص مربوط به حیطه محیط فیزیکی و زیرساخت، 10 شاخص مربوط به توسعه اجتماعی و انسانی، 4 شاخص مربوط به توسعه اقتصادی و 5 شاخص در ارتباط با حکمرانی مناسب می باشد. به امید به کارگیری این شاخص ها در سطح شهرستان و کاهش نابرابری ها در سلامت ضمن ارتقای مستمر آن ها

    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، شاخص های بهداشت و تندرستی، عدالت اجتماعی، عدالت در سلامت
  • بهزاد دماری*، عباس وثوق مقدم، نرگس رستمی، حسین سالاریان زاده صفحات 155-165
    زمینه و هدف

    گفتمان تعیین گرهای اجتماعی سلامت در سطح بین المللی در پاسخ به این سوال متولد شد که آیا نظام سلامت صرفا از طریق ارایه خدمات پزشکی و نصیحت کردن مردم به رعایت سبک زندگی سالم می تواند شاخص های سلامت جامعه را به طور عادلانه بهبود دهد یا رویکردهای دیگری باید به کار گرفته شود؟ در کشور ما نگاه های متفاوتی برای کاربست این رویکرد وجود دارد. مخالفانی که این رویکرد را بی اثر می دانند تا موافقانی که آستین ها را بالا زنده اند و در حال پیاده سازی اجزای این رویکرد هستند. این مطالعه به این سوال ها جواب می دهد: معیارهای پیاده سازی رویکرد تعیین گرهای اجتماعی سلامت چیست و به چه میزان در کشور استقرار پیدا کرده است؟

    روش

    این یک مطالعه کیفی است. جمع آوری اطلاعات از سه طریق مرور منابع، مصاحبه و بحث گروهی انجام شده است. نتایج در دو بخش اصلی شامل مصادیق استقرار رویکرد تعیین گرهای اجتماعی سلامت در ایران و راه آینده جمع بندی شده است. الگوی تعیین مصادیق استقرار عبارت از پنج جزء یک سیستم پایدار شامل هدف و برنامه، ساختار، روال و استاندارد، شیوه مدیریت و منابع است.

    یافته ها

    رویکرد تعیین گرهای اجتماعی سلامت با فرض مساوی بودن وزن اجزای پنج گانه در مجموع 68 درصد استقرار پیدا کرده است. بیشترین امتیاز پیاده سازی مربوط به سه جزء ساختار، روال و استاندارد و منابع است. کمترین امتیاز مربوط به شیوه مدیریت می باشد.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود با تدوین نقشه جامع سلامت کشور تا سال 1404، تکالیف و انتظارات از دستگاه های اجرایی، بخش خصوصی و تشکل های مردمی در بهبود تعیین گرهای اجتماعی سلامت در برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مشخص شود. همچنین ممیزی و رتبه بندی عملکرد استان ها و شهرستان ها در ارتباط با پیاده سازی این رویکرد انجام و رقابت موثری بین استانداری ها و فرمانداری ها و همچنین نهادهای مشارکت مردم ایجاد شود. در همین راستا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با هدف پاسخگویی اجتماعی و الگو بودن ابتدا خود باید سهم و نقشش را در قبال همکاری برای بهبود این تعیین گرها مشخص و اجرایی کند.

    کلیدواژگان: تعیین گرهای اجتماعی سلامت، سیاست گذاری، مشارکت اجتماعی، همکاری بین بخشی
  • مریم شمسایی* صفحات 166-172
    زمینه و اهداف

    سلامتی و بیماری مفاهیمی فرهنگی می باشند؛ چرا که این دو به مثابه محصول فرایندهای پیچیده فرهنگی - اجتماعی هستند. در کنار عوامل تعیین کننده سلامتی و بیماری، فرهنگ می تواند دیدگاه بیماران و مراقبان سلامت را نسبت به سلامتی و بیماری تعیین نماید.سلامت دارای جنبه های مختلفی است ازجمله: سلامت فردی، اجتماعی، روانی، روحی و معنوی. هدف از این نوشتار بررسی تاثیر فرهنگ بر سلامت است. از آنجا که اکثریت قریب به اتفاق جمعیت کشور ما مسلمان و حکومت آن نیز اسلامی است پس فرهنگ برجسته در میان آن ها فرهنگ اسلامی برپایه آموزه های دینی است. لذا در کل از سلامت و خصوصا سلامت معنوی که از جایگاه ویژه ای در فرهنگ اسلامی برخوردار است، بحث می گردد.

    روش 

    این پژوهش، از نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از روش اسنادی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است و اطلاعات و داده ها با روش غیرمستقیم و استفاده از اسناد بایگانی شده چه به صورت اسناد خصوصی و ویراسته،کتاب های تخصصی و مراجع مکتوب گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    اسلام با استفاده از باورها، اعتقادات، احکام گفتاری و رفتاری و ملکات اخلاقی تولید فرهنگ کرده که باعث ایجاد سبک زندگی کارآمد و جامعی برای پیروانش در کل جهان شده است. توجه به جهان بینی الهی تامین کننده سلامت و بهداشت جسمی، روانی و روحی افراد می شود که این نشان از فرهنگ سازی الهی برای تامین سعادت و تعالی انسان ها دارد.

    نتیجه گیری

    در پژوهش صورت گرفته اینگونه تبیین می گردد که فرهنگی که سعادت دنیوی و اخروی انسان ها را تامین می شود فرهنگ الهی و اسلامی بوده و سلامتی جامعه در تمام ابعاد با توجه به سلامت معنوی تامین می شود. از مولفه های سلامت معنوی نقش پیشگیرانه و درمان بیماری ها است که در این پژوهش سعی بر بیان این خصیصه مهم است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، سلامت، سلامت معنوی، فرهنگ، فرهنگ اسلامی
  • صفحات 173-174

    تامین پایدار غذا که متضمن امنیت فرد، خانواده و جامعه باشد، از وظایف اصلی حاکمیت است که با مشارکت مردم تحقق می پذیرد. در بحران های مختلف، امنیت غذایی، در پهنه نظام غذا و تغذیه، از تولید تا عرضه و مصرف غذا، تحت تاثیر قرار می گیرد. موارد زیر به عنوان راهکارهای کوتاه مدت در بحران کووید-19 پیشنهاد می شود:تشکیل فوری کارگروه امنیت غذایی در ستاد ملی مبارزه با کرونا، اجرایی شدن الگوی مداخله ای بسته امنیت غذایی (باغ)، تامین و توزیع سبد یا بسته غذایی مناسب و مکفی، تخصیص و اعطای یارانه به اقلام غذایی ضروری، تنظیم و پخش رسانه ای برنامه های آموزشی هدفمند، توانمندسازی خانوارهای روستایی و حاشیه شهرها برای کشاورزی و پرورش دام و طیور خانگی، تقویت تعاونی های روستایی و ایجاد بازارهای عرضه مستقیم محصولات زراعی، نظارت جدی بر کنترل قیمت مواد غذایی، جلب حمایت سازمان های غیردولتی (خصوصی، خیرین و مردم نهاد) در راستای اجرای برنامه های کاهش فقر غذایی

    کلیدواژگان: امنیت غذا، تغذیه، راهکار، کووید-19، همه گیری
  • مجید حاجی فرجی* صفحات 175-182
    زمینه و هدف

    دسترسی فیزیکی و اقتصادی همه مردم در تمام زمان ها به غذای کافی، سالم و مغذی تعریف جهانی از امنیت غذایی است و غذای در دسترس، نیازهای رژیم تغذیه ای سازگار با ترجیحات آنان را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم می سازد. در این راستا برخورداری از یک الگوی سالم غذایی در خانواده می تواند در ارتقای این وضعیت کمکی شایسته نماید.
    بهداشت و سلامت در فرهنگ اسلام از مقوله های بسیار ارزشمند است. یکی از رویکردهای قرآن، توصیه های تغذیه ای آن در آیات متعدد است، هدف از این پژوهش، معرفی بهداشت و سلامت تغذیه ای و نقش آموزه های قرآنی و احادیث در ارتباط با سلامت انسان است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی و مفهومی است. ابتدا با مراجعه به منابع تفسیری قرآن و حدیث، و نیز جستجو در بانک های اطلاعاتی، اطلاعات لازم گردآوری و سپس مطالب مذکور با توجه به اهداف پژوهش، جمع بندی شد.

    یافته ها

    آموزه های تغذیه و بهداشت در اسلام با معرفی الگویی سالم و متناسب برای حصول سلامت جسم مبتنی بر تنوع غذایی، ایمنی، پاکی و حلیت غذا، معنویت در سلامت، آرامش روان و خلق نیکو را دنبال می کند. امنیت غذایی پایدار براساس امکان دسترسی و توزیع عادلانه غذا در جامعه اسلامی، به ویژه برای خانواده های کم درآمد و آسیب پذیر از دیگر آموزه های قرآن و حدیث است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاکید آموزه های قرآنی و احادیث، الگوی تغذیه سالم بایستی دربردارنده شاخص های جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی باشد. از این روست که حاکمان و سیاست گذاران جوامع اسلامی بایستی با توجه به شاخص های مذکور و اصول توصیه شده در ایجاد و ارتقای سلامت و امنیت تغذیه ای جدیت نمایند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بهداشت روانی، تغذیه، رفتار تغذیه ای، معنویت
  • ربابه شیخ الاسلام* صفحات 183-187

    دسترسی به غذای مقرون به صرفه و مغذی در مناطق کم برخوردار، آموزش و توجه به انتخاب های غذایی مردم برای کاهش سوءتغذیه و پیشگیری از انواع بیماری های متابولیک، یکی از مسایل مهم در تامین سلامت جامعه است. تلاش برای کسب مشارکت و همکاری سازمان های متولی غذا، کشاورزی، بازرگانی، صدا و سیما و... و تشکیل کارگروه های اضطراری به منظور تدوین راهکارهای اجرایی برای سازمان دهی امنیت غذایی پایدار و تصحیح فرهنگ غذایی هدف این نوشتار است. متاسفانه یکی از اجزای مراقبت های بهداشتی اولیه، عرضه غذا و تغذیه مناسب به عنوان یک قطعه از پازل شبکه های بهداشتی درمانی اجرایی نشده است تا متولیان سلامت وجود و عرضه غذا را در منطقه مورد پایش قراردهند. با وجود تلاش 50 ساله گروهی از خبرگان تغذیه کشور و موفقیت در کسب حمایت قانون گذاران برای ایجاد قوانین لازم و بسترهای فرابخشی برای حل مشکلات عرصه غذا و تغذیه و در قوانین موجود از ماده 197 قانون برنامه سوم توسعه، ماده 84 قانون برنامه چهارم توسعه تا سند چشم انداز ایران در افق 1404 و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که همه به سلامت، رفاه و امنیت غذایی تاکید دارند و همکاری های مشترک فرابخشی از طریق ادغام دو شورا و تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذا و تغذیه با حضور 15 وزیر و به ریاست رییس جمهور و حتی شروع به کار 15 ساله این شورا، در زمینه امنیت غذایی، فرهنگ سازی تغذیه صحیح، سلامت غذا از مزرعه تا سفره، هنوز بیماری های ناشی از کمبودهای غذایی وجود دارد و هجمه سنگین بیماری های متابولیک نیز در این مدت به آن اضافه شده است. برای همکاری های بین وزارتخانه ای به منظور نهادینه کردن امنیت غذایی راه درازی در پیش روست و نظام سلامت که هزینه های ناامنی غذایی و شیوع بیماری های متابولیک ناشی از تغذیه نامناسب را می پردازد باید پیشگام اقدامات عملی فرابخشی شود.

    کلیدواژگان: تامین مواد غذایی، حق دسترسی به غذا، رژیم غذایی سالم، کمک های غذایی، مراقبت های بهداشتی اولیه
  • الهام شکیبازاده* صفحات 188-192
    زمینه و هدف

    نیازهای جامعه در حوزه سلامت عمومی به سرعت تغییر می کند. دانشکده های بهداشت باید دانشجویان خود را برای دنیای همواره در حال تغییر آماده کنند. اما همچنان ارزش و مسئولیت اصلی بهداشت عمومی، تعهد نسبت به سلامت مردم است. این مقاله با مروری بر چالش های روز و وظایف دانشکده های بهداشت به ژرف اندیشی در حوزه های ضروری برای تدریس در دانشکده بهداشت می پردازد.

    روش

    در این مطالعه از انواع مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است.

    یافته ها

    چند اصل مهم فرایند بازنگری برنامه های درسی رشته های بهداشت عبارتند از: تغییر در روش های قدیمی برگزاری کلاس، توسعه شایستگی ها و مهارت های در عرصه، ایحاد فرصت اجرای پروژهای مشترک و بین رشته ای و تداوم آموزش. موضوعات ضروری برای آموزش در دانشکده بهداشت به شرح زیر است: حل مسیله، چگونگی کارکرد نظام سلامت، توسعه مهارت های رهبری، مدیریت و کار گروهی، سلامت جهانی، سیاست گذاری، علم توسعه، روش های تحلیل داده، تکنولوژی و اطلاعات، اقتصاد سلامت، ارتباطات، پژوهش های مشارکتی مبتنی بر جامعه، و اخلاق. با نگاهی به چشم انداز آینده، پیشرفت و دگرگونی در آموزش در دانشکده بهداشت می تواند فرصت بی همتایی برای دانشجویان فراهم کند تا بتوانند از عهده چالش های سلامت در جمعیت عمومی در طول دهه های بعد برآیند.

    نتیجه گیری

    دانشکده بهداشت برای پاسخگویی به علوم جدید و نیازهای متفاوت و فرصت های رشد، نیاز به حرکت در مسیر تکاملی دارد. برای بهبود وضعیت سلامت در جامعه، لازم است از طریق آموزش های نظری و عملی به روز و اجرای پژوهش های اصیل، متخصصان با کیفیت در حوزه بهداشت تربیت کنیم.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت همگانی، مدرسه های عالی بهداشت
  • محمدجواد رضایی زاده*، محمدجواد رضایی زاده، بیژن عباسی صفحات 193-201
    زمینه و هدف

    امروزه صنعت دارو به عنوان یکی از صنایع کلیدی و راهبرد در جهان مطرح است. دارو به دلیل اثرگذاری بر سلامت انسان ها و جوامع بشری همواره از مهم ترین ارکان چرخه سلامت بوده است. بر همین اساس همواره تدارک و تامین داروی مورد نیاز جامعه حتی در بحرانی ترین شرایط کشور از اولویت خاص دولت هاست.
    بنابراین، این پرسش پیش می آید که آیا حق بر سلامت می تواند عامل مهم در پیشبرد نظام حقوقی دارویی و دسترسی به داروی ارزان و با کیفیت باشد؟ هدف مقاله حاضر بررسی نظام حقوقی دارویی ایران از منظر حق بر سلامت جامعه از جمله، دسترسی به داروها و بیان تاثیر حق بر سلامت در تولید، بها و توزیع آن در جامعه می باشد.

    روش

    این مطالعه با استفاده از مرور مستندات معتبر داخلی صورت گرفته است.

    یافته ها

    فرضیه پژوهش این است که حق بر سلامت می تواند به عنوان عامل موثری در نظام حقوقی دارویی نقش داشته باشد. دارو و تجارت آن و سلامت رابطه متقابلی با هم دارند، به صورتی که دارو منجر به بهبود وضعیت سلامت و سلامت موجب توسعه می شود. حق بر سلامت یکی از مهم ترین حقوقی است که در اسناد و معاهدات بین المللی و نیز در اسناد داخلی ایران به ویژه قانون اساسی و برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سند چشم انداز بیست ساله نظام به رسمیت شناخته شده و مورد تایید قانون گذاران و سیاست مداران قرار گرفته است. حق بر سلامت، بخشی از حقوق بنیادین شهروندان در هر جامعه است. هر شهروند به مثابه عضوی از جامعه صرف نظر از ملاحظات نژادی، دینی، سیاسی و فرهنگی صرفا به واسطه وجود رابطه شهروندی، حق برخورداری از آن را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    حق بر سلامت می تواند یکی از عوامل مهم در پیشبرد و ارتقای کیفیت زندگی و همچنین موثر در نظام حقوقی دارویی باشد. اهمیت و توجه دولتمردان و واضعان قوانین و مقررات نظام دارویی می تواند نقش مهمی در بهبود سطح سلامت جامعه ایفا نماید، تا بتوانند برای حفاظت از سلامتی مردم و جامعه در برابر آسیب های دارویی برنامه ریزی مناسبی انجام دهند.

    کلیدواژگان: حق سلامتی، داروسازی، دارورسانی، داروها، قوانین دارو
  • محمدحسین نیک نام*، سارا اسدی اصل، یوسف فتاحی صفحات 202-209
    زمینه و هدف

    با توجه به نبود درمان یا واکسن تایید شده ضدویروس کرونا تا بدین لحظه، شناخت و استفاده از ابزار طبیعی سیستم ایمنی بدن انسان برای مقابله با این ویروس ضروری است.

    روش

    از روش مطالعه کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی بین المللی شامل PubMed, Scopus, Google Scholar استفاده شده است.

    یافته ها

    سیستم ایمنی ذاتی اغلب شامل سلول های نوتروفیل و ماکروفاژها و ترشح های آن ها در دفاع اولیه در برابر حمله ویروس نقش مثبتی ایفا می کند ولی با تداوم پاسخ ها و ترشح سایتوکاین ها و کموکاین های التهابی منجر به تخریب بافت های درگیر و از دست رفتن کارکرد آن ها می شوند. سیستم ایمنی اکتسابی شامل لنفوسیت های T و B با از بین بردن مستقیم سلول های آلوده، ترشح سایتوکاین های تقویت کننده پاسخ ها و ترشح آنتی بادی های خنثی کننده در جهت ریشه کن کردن ویروس در بدن فعالیت می کنند ولی انحراف این پاسخ ها به سمت T Helper 1 نیز می تواند زمینه ساز التهاب غیرقابل کنترل و آسیب بافتی شود. درمان های ضدالتهابی، ضدویروسی، سرم درمانی و حمایتی برای بیماران بدحال مورد استفاده اند ولی هیچ یک تاثیر قطعی در درمان ندارند. روش های تشخیصی مولکولی و سرولوژی به سرعت در حال پیشرفت و تکامل هستند و چند ایده برای طراحی واکسن ضدکرونا در حال بررسی های پیش بالینی و بالینی می باشند.

    نتیجه گیری

    شناخت کامل و دقیق از کیفیت و کمیت پاسخ های ایمنی و دستکاری آن ها در جهت صحیح ممکن است راهکار مناسبی در مقابله با بیماری COVID-19 باشد. علم ایمونولوژی هم در زمینه پیشگیری (واکسن)، هم در درمان (داروهای ضدالتهابی و تقویت دفاعی) و هم در زمینه تشخیص (روش های مولکولی و سرولوژی) در کنترل و مقابله با همه گیری کرونا نقش دارد.

    کلیدواژگان: آنتی بادی ها، ایمنی، ایمنی اکتسابی، ایمنی ذاتی، کرونا ویروس، کووید-19
  • علی محرابی توانا* صفحات 210-214
    زمینه و هدف

    ویروس کووید-19 که از اواخر ماه دسامبر سال 2019 از شهر ووهان چین گزارش شد و به سرعت همه کشورهای جهان را آلوده کرد. تاکنون واکسن قابل اعتمادی علیه بیماری و روش های درمانی مبتنی بر شواهد و به اثبات رسیده برای آن وجود ندارد. بهترین راه پیشگیری رعایت بهداشت فردی، رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک است. درس آموخته هایی از مبارزه با این همه گیری در نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران در این گزارش کوتاه مرور شده است.

    روش

    این نوشتار براساس مرور منابع و مستندات داخلی و بین المللی، به درس های برگرفته از عملکرد نظام جمهوری اسلامی ایران در این همه گیری را بررسی و جمع بندی کرده است.

    یافته ها

    درس های برگرفته از عملکرد نظام جمهوری اسلامی ایران در همه گیری در14بخش"رهبری حیات بخش"، "فرماندهی متمرکز"، "آموزش عمومی"، "همکاری بین بخشی"،"مشارکت عمومی"، "شبکه بهداشتی درمانی"، "خدمات سرپایی"، "مرکزمبارزه با بیماری ها"، "آزمایشگاه"، "کادر بالینی و بیمارستانی"، "رویکرد مقاومتی"، "همکاری نیروهای نظامی و مردم"، "استفاده ازظرفیت های ملی، درون بخشی و بین بخشی" و "بسیج همگانی" تقسیم و بیان شده است.

    نتیجه گیری

    هرچند در قسمت یافته ها جنبه های مثبت کارکرد نظام به ویژه نظام سلامت در کشور ذکر شد ولی درس گرفته ها و نکاتی هم وجود دارد که توجه بیشتر به آن ها تضمین کننده هر چه بیشتر سلامت آحاد مردم عزیز میهن اسلامی است.

    کلیدواژگان: ایران، کووید-19، همه گیری
  • صفحات 215-216

    با توجه به تداوم همه گیری کووید-19 که موجب اختلال در ارایه مراقبت ها و خدمات سلامت و فعالیت های آموزشی و پژوهشی شده است، موارد زیر پیشنهاد می شوند:تامین حداکثری ایمنی مراجعان و رفع نگرانی های جامعه از مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی و دریافت مراقبت ها و خدمات، تامین حداکثری ایمنی برای تداوم فعالیت کارکنان، رصد مستمر بهداشت محیط واحدهای ارایه مراقبت ها و خدمات بهداشتی درمانی، آموزشی و پژوهشی.

    کلیدواژگان: راهبرد، مراقبت، کووید-19
  • عباسعلی ناصحی، نرگس تبریزچی* صفحات 217-218
  • نرگس تبریزچی* صفحات 220-221
  • صفحات 222-225
|
  • Pages 118-120

    One of the most important principles and values is observance of health equity in health care policy and services. Health equity means the propensity to provide a favorable state of health for the population. In this policy summary, strategies for achieving and monitoring health equity with regard to social determinants of health and general health policies, are presented in three sections as follows:1- Policies and strategies for prevention, care, treatment, education and research funding of health sciences 2- Policies and strategies for empowering and involving the community in the health-management process, 3- Policies and strategies for strengthening, coordinating and inter-sectional cooperation.

    Keywords: Health Care, Health Services, Policy-making
  • Pages 121-122

    Expansion of the health care network has begun and it guarantees basic health care of the community, with priority to rural and deprived areas of the country. Considering the networkchr('39')s role in recent outbreaks of the coronavirus, and the high probability of recurrence or similar event, there is a need for an accountable and transparent system to be developed and regularly updated. The following principles should be considered: moral and political commitment of officials of the health care network, monitoring the health system, promotion of health in schools, sustainability of the job of health workers, equipping the health care network, strengthening the health volunteers program, monitoring all levels of the health care network performance, establishing a resilient economic health system, improving the health education system, integrating health research into the health care network, and provision of financial and administrative independency.

    Keywords: Health Care, Health Services, Health Policy
  • Pages 123-130
    Background

    Social problems have been in all human societies. However, there is little evidence to illustrate the impact of the health systems in causing social problems. This study aimed to conduct an exploration of social problems in the health system.

    Methods

    We conducted a narrative review  from 2000 to 2019, using the related keywords in both Persian and English. Using the inclusion criteria a total of 58 articles were finally selected to be included in the research.

    Results

    There is still no clear and uniform definition of social problems in the health system. Some studies have shown the impact of social problems on health. Researchers listed examples of conflict of interest, lack of transparency, induced demand, corruption and hazards as social problem of the health system.

    Conclusion

    As a social subsystem, the health system itself can create social dilemmas, which can lead to a compromise in health equity. By recognizing social problems in social subsystems and planning to address them appropriately, the society can enhance social health and prosperity, which can result in greater social capital and social welfare and health equity.

    Keywords: Delivary of Health Care, Social Equily, Social Problems
  • Seyed Ali Reza Marandi* Pages 131-140
    Background

    Effect of social determinants on health is the base of inequity in health of society. These factors have a main role in the spread of infectious and non-communicable diseases in community. Biological and genetic factors affect only 15%, health system about 25% and social determinants in 50% and in a number of studies, 75% affect peoplechr('39')s health. In this article, the impact of social determinants on health is discussed.

    Methods

    This research is a review study using national and international references and also the views and experiences of the author.

    Results

    Social determinants include economic, cultural, environmental, social and political factors. Peoplechr('39')s health is more related to social factors than to medical care. Social determinants have various effects on the health of different communities and as a result, health indicators vary between countries and even within country. Several strategies are proposed to control the factors affecting health: controlling lethal diseases and improving the health system, reducing poverty, improving conditions of people live and work, prioritizing expenditure on health rather than medical technology, necessity for planning and supervising on private section .

    Conclusion

    It is necessary to perform two activity to ensure equity in health. Development of the health network of the country, and assessing the social determinants of health as much as possible which have a share of at least fifty percent in promoting the health of community and individuals. Implementing these two very valuable actions that lead to the establishment of equity in health requires national decision, peoplechr('39')s participation and trans-sectoral cooperation.

    Keywords: Equity, Health, Social Determinant
  • Hossein Malekafzali*, Bahareh Malekafzali Pages 141-154
    Background

    Achieving universal health is not possible without achieving equity. Equity in health means reducing or eliminating those factors that are the cause of health inequalities. Inequalities that can be avoided, and are actually unfairly distributed among different sections of society. In this article, the most important factors related to equity in health and its related indicators are presented.

    Methods

    This article describes 69 indicators developed in collaboration with related institutions and approved by the honorable office of the President of the Islamic Republic.

    Results

    Thirty eight of these indicators are related to health, 12 are related to physical environment and infrastructure, 10 are related to social and human development, 4 are related to economic development and 5 are related to proper governance. The most important of these indicators are: poverty, discrimination, lack of jobs, inadequate income, low literacy, illiteracy, inadequate housing and employment, lack of clean and safe environment, lack of efficient affordable services, low professional ethics in the health system, lack of security and food safety, lack of social support and inadequate to proper transportation.

    Conclusion

    . In assessing equity in health and, more importantly, developing and execution of strategies to reduce or eliminate inequities, it is necessary to define indicators specifically for monitoring and measuring various aspects of health equity in the areas of social, cultural, economic and political determinants in addition to the common measures in the field of health and safety. Such “health equity indicators” must be measured and expressed with regard to common demographic variables (such as gender, place of residence, economic and social groups, etc”) to be an effective tool to reduce or eliminate inequalities. It requires effective participation and close collaboration of people, governmental institutions, and non-governmental organizations.
    It is expected that by using these indicators and evaluating their effectiveness, one can begin to reduce  inequalities

    Keywords: Health Equity, Social Determinants of Health, Social Equity, Status Indicators
  • Behzad Damari*, Abbas Vosoogh-Moghaddam, Narges Rostamigooran, Mohamad Hossein Salarianzadeh Pages 155-165
    Background

    The discourse regarding social determinants of health at the international level seeks to see if the health system can improve community health indicators equitably by providing medical services and advising people to follow a healthy lifestyle. In our country, there are different views on the application of this approach. Opponents see this approach as ineffective whilst proponents are implementing components of this approach. This study sought to assess the criteria for implementing the approach using social determinants of health.

    Methods

    This qualitative study was done via reviewing resources, interviews and group discussions. The results are summarized in two main sections and deployment patterns included five components of a sustainable system (purpose and plan, structure, procedure and standard, management style, and resources).

    Results

    The social determinants of health approach, assuming the weight of the five components to be equal, was found to be 68%. The highest implementation score  related to the three components of structure, procedure and standard, and resources. The lowest score related to management style.

    Conclusion

    It is suggested that a comprehensive health roadmap of the country be at hand by 2025; the tasks and expectations of the executive organizations, the private sector and non-governmental organizations are specified to improve the social determinants of health in the Seventh socio-economic and cultural development plan of Iran. Additionally, auditing and ranking the performance of provinces as well as districts with regard to implementation of this approach can promote healthy competition between provincial and district governorates, as well as participation of the public in the institutions to be created. In this regard, the Ministry of Health and Medical Education, with the aim of social accountability and role modeling, must first determine and implement its share and role in cooperation to improve these determinants.

    Keywords: Community Participation, Intersectoral Collaboration, Policy Making, Social Determinants of Health
  • Maryam Shamsaei*, Seyed Ziaeddin Tabei Pages 166-172
    Background

    Cultural determinants of Health related concepts result from complicated socio-cultural processes. In addition to health and disease determinants, one’s culture can help assess the views of patients and health-care providers with regard to health .One’s health relates to various cultural beliefs, social, psycological and spiritual fundamentals.. The purpose of this article was to study the effects of culture on health. Islamic culture based on religious teachings is the prominent culture in our country , because the majority of the population are Muslims and the government is Islamic. In this article, health and spiritual health, which have a special value in Islamic culture are discussed.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study which was performed using the indirect method for collecting archived documents, private documents, and books.

    Results

    Islam has produced a culture based on beliefs, convictions, as well as verbal, behavioral and ethical rules; it has introduced an efficient and comprehensive lifestyle for its followers all over the world.Attention to the divine view provides physical, psychological and spiritual health for people, which shows the creation of a divine culture to ensure bliss and excellence for mankind.

    Conclusion

    This study explained that culture ensures bliss for mankind in this world and the next; the divine Islamic culture provides for health of the society in all aspects including spiritual health to prevent and treat diseases.

    Keywords: Culture, Health, Islamic Ethics, Prevention Health Services, Spiritual Health
  • Pages 173-174

    Sustainable food safety, which ensures the safety of individuals, family members and the community, is one of the main tasks of the government, however it is achieved by public participation. In crises, food safety is affected from the time of production distribution to consumption. The following are suggested short-term solutions to guarantee food safety during the Covid-19 outbreak. Immediate formation of a food safety work group at the national headquarters to combat corona, implementation of interventional food safety, packaging, supply and distribution of food packages, storage of essential food products, broadcasting educational programs, empowerment of rural and suburban households for agriculture, livestock and birds, strengthening and creating markets for direct supply of agricultural products, monitoring and control of food prices, encourage the support of non-governmental organizations (such as private, charity) to implement food production , storage and distribution programs.

    Keywords: Covid-19, Epidemic, Food Safety, Nutrition, Solution
  • Majid Hajifaraji* Pages 175-182
    Background

    Physical and economic access to adequate, healthy and nutritious food for all people at all times is the universal definition of food security, and the food available provides the dietary needs that are consistent with their preferences for an active and healthy life. In this regard, having a healthy dietary pattern in the family can help in promoting this situation.Health is one of the most valuable categories in Islamic culture. One of the approaches of the Qurchr('39')an is its nutritional recommendations in several verses. The purpose of this study is to introduce nutritional health and the role of Qurchr('39')anic teachings and hadiths in relation to human health.

    Methods

    The present study is based on descriptive and conceptual methods. First, by referring to the interpretive sources of Quran and Hadith, as well as searching in databases, the necessary information was collected and then the mentioned materials were summarized according to the objectives of the research.

    Results

    The lessons of nutrition and health in Islam, by introducing a healthy and appropriate model for achieving body health based on food diversity, safety, cleanliness and food solubility, pursues spirituality in health, peace of mind and good mood. Sustainable food security is based on the possibility of access and fair distribution of food in the Islamic society, especially for low-income and vulnerable families. Other lessons of the Qurchr('39')an and Hadith.

    Conclusion

    According to the emphasis of Quranic teachings and hadiths, the model of healthy eating should include physical, psychological, social and spiritual indicators. Therefore, the rulers and policy makers of Islamic societies should be serious in creating and promoting health and nutritional safety according to the mentioned indicators and recommended principles.

    Keywords: Feeding Behavior, Food Safety, Mental Health, Nutritional Science, Spirituality
  • Robabeh Sheikholeslam*, Narges Tabrizchi Pages 183-187

    Access to affordable and nutritious food in low-income areas, attention to food choices for reducing malnutrition and preventing various types of metabolic diseases, are important issues ensuring public health. The purpose of this article was to enjoin cooperation of organizations responsible for agriculture, trade, etc. to form emergency networks   to formulate executive strategies for organizing sustainable food safety which unfortunately, has yet to be implemented. The efforts of nutrition experts has resulted in gaining support of legislators to pass the essential laws to solve food and nutrition problems of existing laws, Item 197 of the Third Development Plan Law, and  item 84 of the Fourth Development Plan Law in Iran and the general policies are in line with  a resilient economy, and all of them emphasize health, welfare and food safety.  Cooperation through merging councils and formation of the High Council for Health, Food and Nutrition. has taken 5 years of work in the field of food safety, nutrition and food health from farm to fork, to prevent diseases caused by nutritional deficiencies and treat metabolic diseases.. There is still the need for cooperation among organizations to implement and control food safety.

    Keywords: Food Assistance, Food Supply, Nutrient, Primary Health Care, Right to Food
  • Elham Shakibazadeh*, Amirhossein Takian, Ali Akbari Sari Pages 188-192
    Background

    The needs of society in the field of public health are rapidly changing. Schools of public health should prepare their students for the ever-changing world. However, the main value and responsibility of the schools is the commitment to public health. This article reviews the challenges and tasks of the schools of public health, and discusses the necessary areas for teaching in schools.

    Methods

    In this study, we reviewed a variety of literature on the issue.

    Results

    Some important points to be considered in reviewing public health curriculums include: changing traditional methods of teaching, developing education skills and competencies, creating opportunities for interdisciplinary research projects, and continuity of education. Necessary topics for education in the schools of public health are as follows: Problem solving, health system functions, leadership, management and teamwork skills, global health policy, development, data analysis methods, technology and information processing, health economics, communication, community-based participatory research, and ethics. Looking at the future prospects, advances and changes in education at the school of public health can provide students with a unique opportunity to address health challenges in the general population over the next few decades.

    Conclusion

    School of public health needs to move in an evolutionary direction to meet the new and upcoming sciences and the different needs and opportunities for growth. In order to improve health situations in the society, it is necessary to train quality specialists in the field of public health through up-to-date theoretical and practical training and conducting research.

    Keywords: Health Education, Public Health, School of Public Health
  • Mostafa Jafari, Mohammad Javad Rezaeizadeh*, Bijan Abbasi Pages 193-201
    Background

    Today, the pharmaceutical industry is one of the key industries and strategies in the world. Due to its effect on human health and human societies, medicine has always been one of the most important pillars of healthcare. Accordingly, it is always a special priority of governments to provide and supply the medicine needed by the society, even in the most critical conditions of the country. So the question is, can the right to health be an effective factor in promoting the drug legal system and access to appropriate pricing and quality drugs? The purpose of this paper was to investigate the Iranian pharmaceutical legal system from the perspective of the right to public health, including access to drugs and the impact on health, price and distribution in society.

    Methods

    This study was performed by reviewing credible national documents.

    Results

    The research hypothesis is that the right to health can play an effective role in the pharmaceutical legal system. Medicine its trade and health are interrelated, as the drug improves health and wellness leads to development. The right to health is one of the most important rights recognized in international documents and treaties and domestic documents of Iran, especially the Constitution and the five-year economic, social and cultural development plan and the 20-year vision document of the system recognized and approved by legislators and politicians. The right to health is part of the fundamental rights of citizens in any society. Every citizen, as a member of society, regardless of racial, religious, political or cultural considerations, has the right to benefit from it .

    Conclusion

    ‘The right to health’ can be one of the important factors in promoting and improving the quality of life and also be effective in the legal pharmaceutical system. The importance and attention of government officials and legislators of the pharmaceutical system can play an important role in improving the health of society, so they can properly plan ways to protect society and people’s health from harmful drugs.

    Keywords: Drug, Drug Delivery System, Legislation-drug, Pharmacy, Right to Health
  • Mohammad Hossein Niknam*, Sara Assadiasl, Yousef Fatahi Pages 202-209
    Background

    Due to the lack of approved treatment or vaccine against coronavirus, discovering and utilization of natural potentials of the human immunity system is essential in order to combat this virus.

    Methods

    Library studies and international databases including PubMed, Scopus, Google scholar were searched.

    Results

    The innate immune system, mainly neutrophils and macrophages play a positive role in the initial defense against virus attack, but sustained responses and over expression of inflammatory cytokines and chemokines could lead to the destruction of involved tissues and their loss of function. Acquired immune systems, including T and B lymphocytes by eradicating infected cells, secreting response-boosting cytokines, and producing neutralizing antibodies try to eradicate the infection;however, in many patients this results in exaggeratedTh1 responses, uncontrollable inflammation and tissue damage. Anti-inflammatory, anti-viral, convalescent serum and supportive therapies are currently used for treating the critical patients but none of them show satisfying effects. Molecular and serological diagnostic techniques are rapidly evolving, and several ideas for designing anti-corona vaccines are under preclinical and clinical trials.

    Conclusion

    Preciseunderstanding of the quality and quantity of immune responses against corona virus and manipulating them in the right direction may be a good solution for COVID-19 problem. Immunology is involved in prevention (vaccine), treatment (anti-inflammatory drugs and enhanced defense) and diagnosis (molecular and serological methods) of COVID-19.

    Keywords: Adaptive Immunity, Antibodies, Coronavirus, COVID-19 Immunity, Innate Immunity
  • Ali Mehrabi Tavana* Pages 210-214
    Background

    The Covid-19, virus reported in Wuhan, China in late December 2019, rapidly spreadaround the world. There is currently no vaccine against the disease, or reliable, evidence-based treatment for it. The best strategies to prevent the disease are: “personal hygiene”, “physical distancing” and wearing a mask”; herein we presentour experience, in the health system of the IR of Iran.

    Methods

    We reviewnational and international literatureand documents, and summarizing the lessons learned from the Islamic Republic of Iran regarding this epidemic.

    Results

    The Islamic Republic of Iran operated in14 sectors namely: " leadership", "centralized command", "general education", "inter-sectoral cooperation", "public participation", "health network", "outpatient services", " center for disease control", "laboratories", "clinical and hospital personnel", "resistance approach", "cooperation between army and the community", "use of national, intra-sectional and inter-sectional capacities" and "public mobilization".

    Conclusion

    Positive aspects of Iran’s performance of the health system has been mentioned in result section of this article, which can guarantee health of the people if adhered to and executed properly.

    Keywords: Covid-19, Iran, Pandemics
  • Pages 215-216

    Due to the fact that the Covid-19 pandemic has yet to be contained, there remains the need to render healthcare, educational and research activities safely alongside this pandemic. Herein, strategies are proposed in order to improve and continue these services and activities whilst providing maximum safety and addressing community concerns of contracting the disease when referring to healthcare centers and receiving services, and contracting the disease. Providing maximum safety for continuation of staff activities, continuous monitoring, and adherence to safety protocols to prevent spread of the disease are among the basic strategies to observe.

    Keywords: Care, Covid-19, Strategy
  • Abbas Ali Nasehi, Narges Tabrizchi* Pages 217-218